• Lorem ipsum

12 weetjes over Moederdag

16 Apr 2021
door Yasmine

Wanneer is Moederdag en van waar komt dat?

Zondag 9 mei is het dé dag om je moederfiguur eens goed in de bloemetjes te zetten. Het feest van de moeders is een eeuwenoude traditie, maar hoe begon dat nu allemaal?

De Amerikaanse Anna Marie Jarvis begon in 1907 met de dag te promoten als een dag van waardering van moeders. Haar eigen moeder zette zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog in voor andere moeders. Toen ze in 1905 overleed, wilde Anna Jarvis haar sterfdag speciaal maken. Ze deed dit met veel succes: in 1914 riep president Woordrow Wilson de tweede zondag van mei uit tot nationale feestdag. Deze kennen wij nu als Moederdag of ook wel Mothers day.

12 weetjes over Moederdag

 1. Alleen al in de Verenigde Staten worden er zo’n 122 miljoen telefoontjes gemaakt naar onze geliefde moeders.
 2. Moederdag wordt in 43 verschillende landen gevierd.
 3. Goede zaken voor de bloemenverkopers. Op Moederdag wordt er een vierde van de totale jaarlijkse verkoop verkocht.
 4. Vrouwen kopen hun cadeau voor hun moeder het liefste in een fysieke winkel (28%), terwijl 30% van mannen liever languit op de bank met de laptop op schoot hun cadeau uitzoeken.
 5. In 2015 heeft Panelwizard een onderzoek uitgevoerd onder 1.794 respondenten over Moederdag. Daaruit kwam naar voren dat meer dan 63% iets koopt voor deze dag. Aan een Moederdagcadeau wordt gemiddeld ruim 26 euro uitgegeven
 6. Er wordt geschat dat mannen ongeveer 35% meer uitgeven aan cadeaus voor moeders dan vrouwen. Er is een reden waarom ze " Mama's kleine jongens" worden genoemd
 7. Moederdag is de derde(net na de Kerst en Pasen) de meest gevierde dag over de hele wereld.
 8. Bloemen blijven het favoriete cadeau om te geven: bijna 35% geeft een boeket aan zijn of haar moeder. Zelfgemaakte cadeaus zijn echter het populairst om te krijgen, vooral bij jonge moeders. Moeder mee uit eten nemen wordt ook veelvuldig gedaan en gewaardeerd.
 9. De jongste moeder ter wereld was pas 5 jaar oud toen haar zoontje door middel van een keizersnede ter wereld kwam. Dit gebeurde in 1939 in Lima, Peru. Haar zoontje werd tot zijn 10e als haar broertje opgevoed.
 10.  In de Verenigde Staten bestaat er naast Moederdag sinds 10 jaarook een aparte Schoonmoederdag. Deze wordt gevierd op de vierde zondag van oktober. 
 11. Belgische vrouwen krijgen hun eerste kind gemiddeld rond hun 29ste krijgen? Dit is overigens ook het Europese gemiddelde. In Oost-Europese landen zoals Polen worden vrouwen het jongst moeder: rond hun 26ste. In Italië wachten vrouwen het langst, daar ligt de gemiddelde leeftijd op 30,6 jaar.
 12. 71% van de volwassen vrouwen zegt dat haar moeder een van haar beste vriendinnen is.

Moederdag cadeaus

Wil jij dit jaar eens geen bloemen geven? Geef ze dan een gepersonaliseerd geschenk. Dat is persoonlijk en uniek. Plaats er een foto van jullie samen op met een lieve tekst.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter